info

Voor studenten (en docenten-werkzaam in het VO) die universitair opgeleid zijn, en een WO Master of doctoraal in kunstgeschiedenis of aanverwante vakken hebben, zijn er de Universitaire Lerarenopleidingen (ULO’s).

Heb je een afgeronde WO Master of doctoraal kunstgeschiedenis, dan kun je rechtstreeks doorstromen naar de ULO’s, mits zij ook in een van de andere dan beeldende kunstdisciplines basiskennis verworven hebben (theater, film, muziek, dans etc.). Aan een universitaire lerarenopleiding kun je dus met een MA in kunstgeschiedenis of aanverwant vak* een eerstegraads bevoegdheid behalen in Kunstgeschiedenis, CKV en Kunst Algemeen. Dit is een drievoudige bevoegdheid die niet in afzonderlijke delen te behalen is.

* Studenten van aanverwante vakken aan kunstgeschiedenis (d.w.z. theaterwetenschappen, filmwetenschappen, muziekwetenschappen, cultuurwetenschappen) dienen tijdig contact op te nemen met de vakdidactici van de universitaire docentenopleiding naar hun keuze, omdat deze na moeten te gaan in hoeverre een student toelaatbaar is. Landelijke richtlijnen zijn erop gebaseerd dat er minimaal 120 ECTS aan schoolvakrelevante vakken in de Bachelor (in de kunsten) behaald is, waarvan minimaal 30 ECTS aan kunstgeschiedenisvakken. Studenten kunnen instromen met een rest-applicatie.

 • In AMSTERDAM is dat ILO-UvA, de interfacultaire lerarenopleiding van de UvA.
  Contactpersoon is dr. M.T.A.van de Kamp, emailadres: M.T.A.vandeKamp@uva.nl  
  Meer over de lerarenopleiding van de UvA is te vinden via deze link naar de ILO UvA website 
  en voor contact met het onderwijsbureau van de ILO UvA: https://www.uva.nl/onderwijs/lerarenopleidingen/contact/contact.html
  Bij de UvA bieden we voor bachelor-studenten in de kunsten, een minor kunsteducatie aan. Daarin zitten vakken zoals:”didactiek en communicatie kunstgeschiedenis”, “museumdidactiek”, “collegereeks kunsteducatie” en “filmdidactiek”.
 • In Utrecht is dat de Graduate School of Teaching van de Universiteit Utrecht
  Contactpersoon is Niels Nannes MA, emailadres: n.j.nannes@uu.nl
  Website: https://www.uu.nl/onderwijs/graduate-school-of-teaching
 • In NIJMEGEN is dat ILS-RU, de lerarenopleiding van de Radboud Universiteit.
  Tijdelijke contactpersoon is studieadviseur@docentenacademie.ru.nl 
 • In LEIDEN is dat ICLON, de lerarenopleiding van de Universiteit Leiden.
  Contactpersoon is F. den Uyl.